26. SEPTEMBER 2023 Foredrag og Fællesspisning - Kan fortidens DNA hjælpe os i fremtiden? (LIVESTREAMING FRA ÅRHUS UNIVERSITET)

Foredrag kl 19

0,00 kr.

LIVESTREAM DIREKTE FRA ÅRHUS UNIVERSITET

Foredrag: Kan fortidens DNA hjælpe os i fremtiden? - Sprog: Dansk

Fællesspisning: Inden foredraget er der mulighed for at deltage i vores fællesspisning kl. 18. Pris pr. pers. 85 kr. excl. drikkevarer. Billet tilkøbes sammen med billet til foredraget.

Forelæser:  Professor i DNA-forskning Eske Willerslev, Globe Institute, Københavns Universitet.

Tid: Tirsdag den 26. september 2023, kl. 19:00 – 21:00. Mødetid: senest 18:45

Pladsreservation: Pladsreservation/Billet påkrævet og skal bestilles nedenfor.

Entré: gratis

Forelæsningsformat: Via live-stream direkte fra Aarhus

Hør hvordan fortidens DNA kan fortælle os hvorfor vi mennesker ser forskellige ud og rammes af forskellige sygdomme, hvornår nutidens danske forfædre kom til landet, hvorfor de store istidsdyr forsvandt og hvordan Grønland så ud for 2 millioner år siden.

INFO OM LIVESTREAMING-FOREDRAG FRA ÅRHUS UNIVERSITET: Foredragene livestreames fra Søauditorierne i Universitetsparken, Aarhus Universitet til biografer, biblioteker, folkeuniversiteter, kulturhuse, foreninger, forsamlingshuse, gymnasier, skoler, spisesteder mv. i en lang række byer i Danmark og udlandet.

Der er fri entré til de fleste foredrag.

Et foredrag varer typisk to timer inkl. en pause midtvejs på 20 minutter samt en session til slut hvor forelæseren svarer på udvalgte spørgsmål indsendt af publikum under foredraget via SMS og Twitter. Nogle forelæsere svarer tilmed efterfølgende skriftligt på de spørgsmål som der ikke var tid til at besvare under foredraget.

Du kan kun opleve foredragene mens de afholdes og kun på de lokationer som er vært for foredragene. Foredragene bliver altså ikke tilgængelige på nettet efterfølgende.

Varianten kan desværre ikke købes, da der ikke er flere på lager

Hør hvordan fortidens DNA kan fortælle os hvorfor vi mennesker ser forskellige ud og rammes af forskellige sygdomme, hvornår nutidens danske forfædre kom til landet, hvorfor de store istidsdyr forsvandt og hvordan Grønland så ud for 2 millioner år siden.

Hvorfor ser vi mennesker forskellige ud? Hvorfor lider nogle befolkningsgrupper oftere af nogle sygdomme end andre befolkningsgrupper? Og hvad kan vi forvente at konsekvenserne af de globale klimaforandringer bliver? Disse spørgsmål, og mange andre, kan fortidens DNA hjælpe med at give svar på.

I dette foredrag vil Eske Willerslev tage os på en rejse tilbage i tiden. Han vil fortælle os hvordan nutidens europæere blev dannet, hvornår nutidens danske forfædre kom til landet, hvorfor de store istidsdyr forsvandt og hvordan Grønland så ud for 2 millioner år siden.

Eske Willerslev:

Eske Willerslev har forskningsmæssigt især beskæftiget sig med DNA fra forhistorisk tid. Hans forskning spænder bredt og over flere discipliner hvilket netop er nødvendigt for fx at afdække menneskets forhistorie – og herunder de forhistoriske menneskers vandringer ud over kloden.

Mange af Eskes utallige forskningsresultater har givet genlyd verden over – bl.a. grundlæggelsen af den videnskab hvorved det er muligt at analysere DNA fra fx forhistoriske mennesker og dyr som har været nedfrosset i isen. Et andet eksempel er den banebrydende og revolutionerende opdagelse af hvordan DNA fra miljøet i dybe prøveboringer kan bruges til at dokumentere eksempelvis hvor Mammutten levede uden at man behøver at finde et skelet af den. Ligeledes har Eske og hans team genskabt generne fra et fortidsmenneske på baggrund af en hårtot fra en mand fra Saqqaq-kulturen der levede i Nordvestgrønland for 4.000 år siden.

Eske Willerslev har skrevet og er portrætteret i adskillige populærvidenskabelige bøger og videnskabsfilm. I bogen ’Det er et fucking eventyr!’ fra 2022 kan man læse Eske Willerslevs beretning om sin jagt på menneskets forhistorie via knogler og DNA – og sideløbende på, hvem han selv er.